חיפוש

התכנים המופיעים באתר אינם מהווים עצה רפואית חוות דעת מקצועית או תחליף להתייעצות עם רופא

//

המסע לשימור פוריות

ד"ר גליה אורון עונה על שאלות נבחרות במפגש אונליין

מעיין אדם וד"ר גליה אורון

למי מיועד שימור פוריות?

שימור פוריות מיועד כל מי שרוצה לדחות יילודה ולתכנן משפחה, אילוצי קריירה, אילוצים משפחתיים אישיים וזוגיים. ההליך ללא ספק מכוון לנשים רווקות, נשואות, גרושות, נשים הנמצאות כרגע בזוגיות ואינן רוצות כרגע ילדים. מותר להקפיא ביציות מגיל 30 עד גיל 40 (מי שמלאו לה 30 וטרם מלאו לה 41), עד 4 שאיבות ועד 20 ביציות סך מוקפאות. ככל שעושים את התהליך בגיל צעיר יותר כך סיכויי ההצלחה של התהליך יהיו אופטימליים יותר. מספר הביציות הנשאבות יהיה גדול יותר והסיכוי ללדת מהביציות המוקפאות גדל ככל שהאישה צעירה יותר בזמן הקפאת הביציות.

אני בת 38 ומתחילה עכשיו הקפאה זה כדאי גם בגיל הזה? מאיזה גיל כדאי?

ברור שמומלץ להתחיל כמה שיותר מוקדם אך גם בגיל 38 יש מקום לבצע הקפאת ביציות אם אין אלטרנטיבה אחרת של כניסה להריון בגיל זה. בכל מקרה, כדאי לבצע בדיקות של רזרבה שחלתית ולדון עם הרופא המטפל מה ההמלצות הספציפיות לגביך בהתאם לבדיקות.

מה התהליך של שימור פוריות וכמה זמן הוא אורך?

תהליך שימור פוריות דומה למעשה לתהליך הפריה חוץ גופית שבו האישה מקבלת זריקות הורמונליות יום יומיות למשך 10-12 יום מקבלת הוסת ומסתיים בשאיבת הביציות בהרדמה כללית קצרה מאוד בבית החולים. חשוב לציין כי ניתן לבצע את שאיבת הביציות גם ללא הרדמה כללית אם זה דבר שמאוד מרתיע. שוב כדאי לברר עם הרופא המטפל אם הוא מבצע את הפעולה ללא הרדמה והאם במקרה הפרטני שלך זה מומלץ.

כמה זמן בערך לוקח התהליך של שימור הביציות?

התהליך אורך כשבועיים מקבלת הוסת ועד לשאיבה.

כמה זמן לפני שימור הפוריות צריך להפסיק גלולות?

מקובל להתחיל את הליך הגירוי השחלתי לקראת שימור פריון כחודש לאחר הפסקת הגלולות.

תוכלי בבקשה לפרט קצת על הבדיקות לפני?

לקראת התהליך יש לבצע מספר בדיקות שהן בתוקף אם בוצעו בשנה האחרונה לפני תחילת התהליך: בדיקות דם כלליות- ספירת דם, תפקודי קרישה ,סוכר בצום ועוד בדיקות ספציפיות בהתאם למחלות הרקע וצורך התרשמות ממצב בריאותי כללית.

נדרשות בדיקות סורולוגיה זיהומיות- צהבת נגיפים ואיידס.

בדיקת שד על ידי כירורג שד (אולטראסאונד/ממוגרפיה במידת הצורך לבקשת הכירורג ועל פי הגיל).

בדיקת פאפ עדכנית של ה- 3 שנים האחרונות.

לקראת תחילת התהליך לרוב מבוצעות בדיקות רזרבה שחלתית הכוללות: בדיקת פרופיל הורמונלי עדכני, אולטראסאונד לספירת זקיקים (AFC) וניתן גם לבצע בדיקה פרטית שאינה בסל הבריאות הנקראת- AMH גם היא להתרשמות מהרזרבה השחלתית.

אילו הורמונים מוזרקים? האם כרוכות בכך סכנות?

הזריקות ההורמונליות הניתנות יום יום במהלך תהליך שימור הפריון הם גונדוטרופינים המופרשים באופן פיזיולוגי מבלוטת יותרת המוח. המטרה לגרות את השחלות לייצר יותר מביצית אחת בשלה במהלך אותו חודש.

הטיפול הוא קצר טווח וקצר מועד ולא הוכח קשר בין טיפול לשימור פריון לעלייה בסיכוי לסרטן שד או שחלות. הסיבה שמתבצעת בדיקת שד לפני התהליך – במידה ויש רגישות בשד של גוש להורמונים- לא יתנו את ההורמונים הללו.

האם אפשר להקפיא חלק כביציות וחלק כעוברים?

הדיון בנושא הקפאת ביציות אל מול הקפאת עוברים כדאי שיתנהל עם הרופא המטפל שלך היות ונכנסים שיקולים נוספים אשר רלוונטים רק לך.

כשאת מחליטה להקפיא ביציות את משמרת את החופש שלך איך להפרותן בהמשך הדרך. אם את מחליטה להקפיא עוברים את קובעת את זהות האב הביולוגי של הילד מראש.

על פי הספרות המדעית אנו יודעים שסיכויי ההצלחה של כל ביצית להסתיים בלידת חי בתלות גיל האישה נע סביב 5-8% ולכן גיל האישה בזמן הקפאת הביציות הוא פקטור משמעותי. דיווחים מעבודות שפורסמו באירופה מראים שסיכויי ההצלחה של ביציות מוקפאות דומות לביציות טריות באותו גיל של האישה.

עדיין יש לציין כי בהקפאת ביציות יש נעלם של איכות העוברים שיווצרו מכיוון שאיכות הזרע שיבחר עדיין לא ידועה. ישנם מספר גורמים המשפיעים על איכות העוברים.

טכנית – האם מזריקים כל יום? הזרקה באופן עצמאי?

ממועד קבלת הוסת מזריקים זריקות הורמונליות יום יומיות באופן עצמאי למשך 10-12 יום, לגירוי השחלות, כעבור כ5-7 ימים מוסיפים עוד זריקה לעצור את הביוץ, כשהזקיקים מגיעים לגודל רצוי מזריקים זריקות אשר מבייצות.

יש מוקדי אחיות שמסייעות בהזרקה, יש חברות שנותנות מערך תמיכה במטופלות כגון הדרכת אחות לשימוש בזריקות וסרטוני הדרכה.

יש דרך לבדוק את איכות וכמות הביציות כדי לדעת אם בעתיד יהיו למישהי קשיים להיכנס להריון? יכול להיות שמישהי תהיה מאוד פורייה ותוכל לחסוך את התהליך הזה?

אין דרך לבדוק את איכות הביציות ולאמוד את סיכויי הצלחתן אולם חשוב לדעת כי לא כל הביציות הנשאבות מוקפאות, אלא רק ביציות בשלות הכוונה ביציות אשר השלימו את חלוקת החומר הגנטי שלהן ומוכנות להפריה. רק במהלך התהליך עצמו מתבהרת התמונה – על ידי הערכה של הרזרבה השחלתית ובמהלך הטיפולים עצמם. אין דרך ממשית לדעת מראש.

שימור פוריות היום, יפגע בפוריות בעתיד? משמעותית?

באופן פיזיולוגי כל חודש מתגייסת קבוצה של ביציות כדי לבייץ ביצית אחת. כל הביציות שלא מבייצות גם הן נהרסות בתהליך הגיוס הזה. המטרה בתהליך שימור פוריות היא להבשיל את אותה קבוצת ביציות, לשאוב אותן ולהקפיא אותן במקום שתיהרסנה. לכן התהליך עצמו לא משפיע על מאגר הביציות שנהרס באופן טבעי ממילא ולכן אינו פוגע בפוריות העתידית של האישה.

האם החיסון לקורונה פוגע בפוריות?

ככל הידוע לנו על פי הספרות המדעית, חיסון הקורונה אינו פוגע בפוריות. לאור תחלואה גוברת וקשה בקרב נשים בהריון ההמלצה הרשמית של משרד הבריאות כיום היא להתחסן גם במהלך טיפולי פוריות ובמהלך ההיריון עצמו.

עשוי לעניין אותך גם...

مشاكل الخصوبة عند الرجل بروفسور فؤاد عازم، أخصائي أمراض الولادة والعقم ومدير قسم الاخصاب والتلقيح الخارجي

أن موضوع الخصوبة عند الرجل ذو أهمية وبالأخص أن مشكلة الاخصاب موجودة تقريبا عند 15% من الأزواج، و %50 من تلك المشاكل أو الحالات يكون مصدرها الرجل. في معظم الحالات لا يوجد ظواهر تشير إلى وجود مشاكل بالخصوبة عند الرجل ولكن عند إجراء فحص عيني للسائل المنوي نكشف عن وجود مشكلة. بنسبة %1 من مجموع...

מדיניות איסוף מידע

חברת פרינג פרמצאוטיקלס בע"מ ("החברה") מכבדת את הפרטיות של המשתמשים בשירותיה.
מסירת המידע במסגרת השאלון תלויה בהסכמתך וברצונך ואינה נובעת מחובה חוקית.
כל מעבר לדף הבא ו/או תחילת מילוי השאלון מעידים על הסכמתך לאמור בהודעה זו.

אם אינך מסכימ/ה לאמור בהודעה זו, אנא הימנע/י ממעבר לדף הבא ומילוי השאלון ופנה/י אלינו באמצעות פרטי הקשר מטה על מנת שנוכל לסייע לך בדרכים חלופיות.
החברה עושה שימוש ב – Cookies ובטכנולוגיות אחרות כגון פיקסלים ועוד, בעת מילוי השאלון החברה תאסוף את כתובות ה-IP של ממלא/ת הטופס (להלן: "המידע"), וזאת כדי להציג לממלא/ת הטופס תכנים ופרסומים (לדוגמה, ברחבי האינטרנט, ב-META, Google ועוד), אשר עשויים לעניין אותך ו/או להתאים להעדפות ממלא/ת הטופס (להלן: "המטרה"). החברה תהא רשאית להעביר את המידע אודות ממלא/ת הטופס לצדדים שלישיים המעניקים לה שירותים בקשר עם המטרה, לרבות למערכות הפרסום של META, Google . דע/י כי בהתאם לחוק הגנת הפרטיות, תשמ"א–1981 ("החוק"), עומדת לך הזכות לעיין במידע שנאסף אודותייך, וכן לבקש את תיקונו. לכל שאלה או בירור בנוגע לשימוש במידע, ניתן לפנות באמצעות דוא"ל: privacy.israel@ferring.com